Despre compararea drepturilor animalelor cu alte mișcări de dreptate socială

VGKids Sticker Template

Veganii și susținătorii drepturilor animalelor fac adesea comparații între mișcarea pentru drepturile animalelor și alte mișcări de dreptate socială, precum campaniile împotriva sclavagismului, a mișcării feministe (pentru femeile oprimate de societatea patriarhală) etc.

În vreme ce aceste comparații adesea ilustrează bine oamenilor anumite lucruri sau pun animalele într-o lumină nouă, cred în același timp că trebuie să fim foarte atenți cu ele și să vedem nu doar asemănările ci și deosebirile.

Cred că există o problemă particulară atunci când oamenii folosesc paralela cu cauzele umane ca să justifice lipsa luptei pentru îmbunătățiri incremențiale.

Sună cam în felul următor:

Un activist pragmatic spune că este în favoarea anumitor reforme, precum interzicerea castrării porcinelor fără anestezie. Altele (Francione și comunitatea lui „aboliționistă”, de exemplu) s-ar putea să contracareze cu ceva de genul (asta e un citat real al cuiva):

Ar susține cineva pentru legalizarea sclaviei sexuale cu copii? Toți ar spune că e obligația noastră morală să susținem sfârșirea sclaviei sexuale cu copii și că aceste „âmbunătățiri” sunt total inadecvate și specisiste.

Aceiași oameni ar putea să spună argumente precum: nu vom susține în veci „violul la oameni” și: nu e ok să ai dezlegare doar miercurea să-ți bați nevasta (referindu-se la Meatless Monday – lunea fără carne).

Cred că această comparație e foarte șubredă în cel mai bun caz (și asta e spusă cu blândețe). Sexul cu minori, sclavia, violul sau bătutul nevestei sunt lucruri cu care 99% dintre oameni nu vor fi de acord. Uciderea animalelor pentru mâncare este ceva cu care doar puțini oameni nu sunt de acord iar restul nu doar acceptă dar și sărbătoresc chiar. Evident, probleme cu un public atât de diferit cer strategii diferite.

În general, cred că ar trebui să fim atenți atunci când facem paralele între probleme legate de animale și alte probleme sociale (umane). Haideți să nu pierdem din vedere diferențele relevante. Atunci când le pierdem din vedere, s-ar putea să ne orbească și s-ar putea să credem că putem aplica exact aceleași strategii, tactici sau stiluri de comunicare, în vreme ce sunt disponibil altele mai bune.

Articol original publicat de Tobias Leenaert pe: https://veganstrategist.org/2015/03/20/on-comparing-animal-rights-with-other-social-justice-issues/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s