Vrei să faci o lume mai bună? S-ar putea să vrei să regândești relația ta cu banii.

Ai crescut și tu, la fel ca mine, crezând că banii nu aduc fericirea și că sunt lucruri mult mai importante în viață? Ai fost crescut cu ideea că banii sunt murdari și sunt ceva ce trebuie evitat? Că străduința pentru ei s-ar putea să te facă un om rău? Rezultatul unei astfel de educații și mod de gândire ar putea fi faptul că ești o persoană cumsecade și grijulie, cu mai puțini bani decât ai fi putut avea. Și e păcat, pentru că ai fi putut să folosești acei bani ca să faci bine.

money and a heart

Banii, Sfântul Graal, sau

Am ajuns să realizez că nu doar oamenii lacomi pot să aibă o relație delicată cu banii dar și oamenii pe care îi numesc „binefăcători” (cu tot respectul și dorința de a face o lume mai bună).

În vreme ce oamenii lacomi trăiesc poate cu ideea că banii sunt cel mai minunat lucru din lume și vor să aibă cât de mult posibil, binefăcătorii o să-i evite pe cât de mult pot, crezând că sunt un lucru rău. Ei văd ideea de a fi bogat drept un viciu și cea de a fi relativ sărac drept o virtute (știu, dicotomia de lacomi nenorociți versus binefăcători e un pic prea simplistă, dar hai să o păstrăm de dragul argumentării).

S-ar putea să pierzi

În acest moment s-ar putea să te fi enervat deja, ușor dezgustat de faptul că pe acest blog „non-profit” scriu despre a face -sau cel puțin să nu evităm- banii. Asta sună ca un articol al unui așa-zis guru financiar care îți spune că e bine să fii bogat, nu? Dar tu, având acel sentiment, ar confirma punctul meu de vedere.

Permite-mi să îți ușurez munca. În primul rând, nu spun aici să devii super înstărit (vezi mai târziu multe despre la ce mă refer). Nici nu spun despre a face mai mulți bani pentru binele tău propriu (deși nu te-aș condamna pentru asta). În schimb, sugerez să învățăm să apreciem valoarea banilor pentru lucrurile bune pe care le putem face cu ei. Și nu, nu cred că donațiile sau filantro-capitalismul va rezolva toate problemele din lume și cred că avem nevoie de soluții sistemice. Cred că sunt destule probleme legate de modul cum sunt făcuți mulți bani, rolul pe care îl au în societate și modalitățile prin care oamenii se duc către asta. Și cred că acest capitalism neînfrânat suferă de multe carențe.

Însă mai cred că banii aflați pe mâinile oamenilor buni și grijulii sunt un lucru bun și că cei bine intenționați nu ar trebui să lase deoparte făcutul banilor celor lacomi.

cred ca banii aflati pe mainile oamenilor buniCariera mea fără prea mulți bani

Pentru că le-am spus oamenilor din mișcările sociale că poate vor să le pese mai mult de bani, m-a făcut, inevitabil, în privirea unora un tip non-virtuos, permiteți-mi să adaug că propria carieră de douăzeci de ani ca susținător al drepturilor animalelor a fost în mare parte neplătită sau cu remunerații financiare foarte mici. Am avut abilitatea să fac asta datorită prietenei mele care deține casa în care locuim (datorită bunicilor ei); așadar, nu trebuie să plătim chirie și închiriem o parte din locuință pe AirBnb, ceea ce aduce un venit în plus. Faptul că pot să fac activismul neplătit nu înseamnă că sunt împotriva oamenilor care fac bani din activism. Dacă cineva poate să se susțină făcând ceva bun și prin urmare să aibă mai mult timp să o facă, care ar fi problema?

20.000 de euro pe apa Sâmbetei?

Revenind… Asta am ajuns să realizez: pentru că nu am învățat vreodată să mă intereseze banii, am ratat oportunitatea să fac o diferență. Părinții mei sunt oameni destul de etici cărora le pasă să contribuie la o lume mai bună. Dar, învățându-mă să prețuiesc banii suficient și dându-mi impresia că ar trebui să mă feresc de ei, mi-au redus din neatenție șansele de a face bine.

Să vă ilustrez asta mai concret. Îmi amintesc că la un moment dat – acum 20 de ani – aveam vreo 10.000 de euro în contul bancar (la vremea aceea era o altă monedă, dar în fine). Să presupunem că nu aș fi avut nicio nevoie să mă ating de acei bani de atunci și că ar fi rămas în contul meu de economii. Dobânda medie a unui cont de economii în ultimii 20 de ani în Belgia era vreo 2%. La acea dobândă, după 20 de ani, capitalul ar fi crescut la 14.500€. Dacă i-aș fi investit în ceva (acțiuni la bursă de exemplu) atunci mi-ar fi oferit o dobândă și mai mare (să zicem un rezonabil și realist 7%), capitalul meu ar fi ajuns la 36.000€. Asta ar însemna o diferență de peste 20.000€. Și asta ar fi doar la această sumă inițială mică. Rețineți că azi dobânzile sunt de obicei mai mici de 2%, în timp ce rata dobânzii e la 2%. Așadar, banii tăi își pierd rapid valoarea într-un cond obișnuit de econimii.

 

dobanda compusa bani timp
Einstein a numit dobânda compusă a opta minune a lumii

 

Problema a fost că nu aveam deloc cunoștiințe financiare, și nu eram motivat sau stimulat să învăț despre ei. Einstein a denumit dobânda compusă a opta minune a lumii (vezi aici pentru mai multe detalii), dar mi-am dat seama cum funcționează asta anul acesta, la 44 de ani. Tot abia acum mi-am dat seama că multe lucruri pe care le credem despre bani sunt clișee incorecte și că atunci când sunt făcute ca la carte și înțelept, investițiile nu sunt așa riscante precum cred oamenii. Citesc iar și iar că nu ne permitem să facem investiții. Poate că sunt un caz special lent dar trebuie să fie mulți alți oameni – bine-intenționați în special – ca și mine (bănuiala mea este că atitudinea „banii sunt ochiul dracului” este mai predominantă în Europa decât în SUA și alte părți ale lumii).

Tot binele pe care poți să îl faci

Dacă și astăzi ești convins că banii sunt ochiul dracului și nu îi vrei deloc, reacția ta ar putea fi: 1. și ce”dacă? și 2. investiția asta nu este morală oricum. Voi răspunde pe scurt acestor argumente, dar nu mă aflu sub nici o iluzie că voi convinge majoritatea anti-capitalistă a cititorilor. Așadar:

Referitor la „și ce dacă?”: dacă te gândești rațional la asta pentru un minut, știi că e clar că banii pot fi folosiți pentru a face bine. Ai putea să faci bine cu banii în mai multe moduri:

-Poți să îi donezi la un non-profit.

-Poți să îi investești într-o lansare (startup) sustenabilă sau care emite compasiune

-Poți chiar să trăiești tu însuți pentru un an sau doi (depinde unde) astfel încât să nu fii nevoit să ai un loc de muncă ordinar și să ai mai mult timp de voluntariat

-Poți să pornești propriul tău proiect cu ei.

Cred că e clar că e mai bine să ai acești bani decât să nu îi ai. Cu excepția, bineînțeles, în care să faci banii aceia investind este ceva imoral. (care este a doua obiecție). Categoric că există numeroase metode imorale de a face bani. Ai putea să investești într-un mod necritic la bursă sau fonduri unde banii sunt folosiți pentru lucruri rele. Însă, asta nu e neapărat necesar, iar multe bănci de astăzi oferă variante de investiție sustenabile. Ele s-ar ptuea să nu fie pe deplin satisfăcătoare pentru toți, dar e posibil să găsim modalități de investiții care sunt sănătoase și temeinice, sau măcar neutre. Mai mult decât atât, pe lângă creșterile randamentului, ajuți companiile să crească prin creșterea capitalului lor. Și, dacă dorești, ca deținător de acțiuni, poți chiar să participi și să votezi la întâlnirile lor anuale și să contribui la determinarea cursului companiei.

Unii vor spune că dacă joci la bursă contribui la un sistem care este intrinsec problematic și defectuos. Dar asta ar fi valabil și dacă îți pui banii într-un cont de economii – pentru că și asta este o formă de investiție care contribuie la sisteme pe care le poti inculpa – și chiar și cu mai puțin control! Probabil mulți dintre noi au idei simpliste despre capitalism. Acest discurs al lui Jonathan Haidt ilustrează asta foarte bine.

Hai să ne uităm la alte obiecții despre a face bani – obiecții pe care le-am avut la un anumit moment, sau încă le mai am parțial.

„Banii te corup. Oamenii care sunt interesați de bani sfârșesc prin a nu le păsa de lume.”

Nu cred că există vreo lege a naturii care dictează faptul că banii te corup. S-ar putea ca oamenii care sunt din start lacomi sunt cei care procură foarte mulți bani, în loc să fie invers. Oricum, în acest articol, nu vorbesc despre acumularea nemiloasă de bani prin orice mijloace posibile. Vorbesc pur și simplu despre a acorda *un pic* de interes banilor și investirii lor într-un mod etic astfel încât să avem mai multe căi la dispoziție să facem lucruri bune.

De asemenea, nu uita de oamenii care s-au îmbogățit și din cauza acestui fapt returnează o parte din bani societății și îi investesc, de exemplu, în mișcarea pentru drepturile animalelor sau orice altă mișcare. Mișcarea noastră este, de fapt, sponsorizată în mare parte de oameni care au făcut mulți bani (sper că prin cele mai bune maniere posibile) și îi donează unei cauze cărora le pasă.

„Banii nu sunt importanți”

Unii oameni – adesea cei preocupați de spiritualitate – ar susține că banii nu sunt ceea ce fac lucrurile să se miște și că sunt irelevanți. Nu este despre ceea ce ai ci despre ceea ce ești etc. Eu aș spune: încearcă să spui asta oamenilor săraci. Probabil că doar cei care sunt suficient de privilegiați pot să spună lucruri ca acesta (chiar dacă s-ar putea să fie niște sâmburi de adevăr prin aceste opinii pe ici pe colo).

„Banii și rolul pe care îl au în societate este în mod inerent problematic.”

Atât timp cât nu suntem ilumiați și nu avem mijloacele să ne furnizăm unul celuilalt cu ceea ce avem nevoie, banii sunt un mod convenabil de a face schimb de bunuri și servicii. În același timp, cred că este o metodă destul de primitivă, și îmi imaginez societăți și lumi unde nu se mai folosesc. Prea multe lucruri sunt determinate de cât de mulți bani ai și nu ar trebui să fie așa. Iată un exemplu simplu: pentru o persoană cu bani puțini, este mult mai greu să meargă cu trenul la clasa I. Totuși, ea s-ar putea să aibă o nevoie mai mare pentru asta: s-ar putea să aibă nevoie să se concentreze, s-ar putea să aibă probleme de concentrare, să sufere de atacuri de panică și să aibă mai multă nevoie de liniște sau alte lucruri de genul. Faptul că nivelul prosperității ei determină modul în care poate să călătorească nu pare optim deloc.

Dacă vrem sisteme noi, vom avea nevoie și de bani pentru asta. Chiar dacă detești capitalismul și vrei să îl arunci, s-ar putea să o faci mai repede dacă ai avea mai mulți bani să înfințezi o mișcare. Există o încercare în țara mea să se creeze un nou fel de bancă (o bancă a oamenilor). Pentru a o porni, au nevoie de …bani. Cred că un mod bun să privim lucrurile este că orice sisteme noi pe care le vom construi vor avea nevoie parțial sau integral de bani din sisteme vechi…

Concluziile mele prelimiare

pentru ca nu am invatat sa ma interesee baniiDacă aș avea copii (nu am și nu voi avea), aș încerca să îi învăț că banii nu sunt un scop final în sine ci un mijloc către finaluri extraordinare, poate fi foarte util. M-aș asigura că nu îi cresc crezând că banii și facerea lor sunt ceva rău sau corupt. Aș încerca să îi cresc cu o dorință de a deveni oameni cu integritate, care prețuiesc banii pentru binele pe care îl pot face. I-aș învăța ceva despre finanțe și i-aș avertiza să nu supra-estimeze riscurile care implică investiția lor.

Mulți oameni bine-intenționați ar putea să vrea să se mai gândească la relația lor cu banii. Ar fi bine dacă mișcările acestora le-ar spune membrilor și activiștilor ceva despre importanța banilor. Dacă tinerii ar începe să investească înțelept și sustenabil de la vârsta de, să zicem, 22 de ani, după absolvire, ar putea să construiască un capital care ar putea să facă o diferență incredibilă în lume. Nu m-am uitat pe nicio statistică și nu știu dacă este vreuna disponibilă, dar suspiciunea mea este că mulți activiști din cadrul mișcărilor sunt oameni care nu sunt foarte avuți. Ce-ar fi dacă am fi  înstăriți și am avea mai multe căi să ne cheltuim banii în mișcările noastre și pentru fericirea noastră? Ce-ar fi dacă nu am lăsa partea de făcut bani numai celor lacomi? Banii, deși adesea abuzați, sau considerați drept un scop, sunt doar o unealtă. O unealtă precum marketingul. Putem să alegem să ne abținem de la îi folosi și să îi lăsăm pe mâna celor care adesea abuzează de ei, sau putem să îi mânuim chiar noi și să facem ceva bun cu ei.

P.S: vrei mai multe informații legate de investit? Site-urile sunt nenumărate, dar am găsit acest podcast foarte bun.

Articol original publicat de Tobias Leenaert pe: http://veganstrategist.org/2018/02/14/want-make-world-better-place-may-want-rethink-relationship-money/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s