Un motiv pentru care oamenilor nu le plac veganii: nimănui nu îi place să se simtă imoral

Pentru mulți vegetarieni și vegani este un mister: suntem cât putem de grijulii și oferim cât de multă compasiune putem către toate ființele și astfel alegem să boicotăm mâncatul de produse animale. Nu e cumva ceva de admirat? Dar atunci de ce așa mulți oameni par să-și bată joc, să critice și chiar să atace vegani și veganismul?

Bineînțeles că uneori putem fi puțin enervanți. S-ar putea să lăsăm omnivori să aștepte până citim etichetele sau să spunem VETO alegerii lor la restaurant când ieșim la cină. Dar asta nu explică ostilitatea și ridicolul pe care îl înfruntăm câteodată cu adevărat.

O parte din ceea ce se întâmplă aici e un fenomen numit derogarea binefăcătorului, sau diminuarea motivației morale a celorlalți.

derogarea binefaactorului

S-ar putea să ți se fi întâmplat chiar ție, ca vegetarian sau vegan: fără măcar să fi spus ceva, cei care servesc carne la masă să devină defensivi făcând mișto de tine și „dieta” ta.

De ce se întâmplă derogarea binefăcătorului? Problema este că oamenii vor simți adesea că atitutinea ta (de ex. să mănânci sau să fii vegan) reprezintă automat o condamnare implicită a atitudinii lor (de a servi carne). Comportamentul moral bun pare să vină adesea cu o implicație morală de reproș către ceilalți.

De la cercetători care au studiat derogarea binefăcătorului, „reproșul moral, chiar implicit, apare pentru că oamenii sunt în special sensibili la critici asupra statutului lor moral (…). Din cauza acestei griji de a a păstra o identitate morală, minoritățile motivate de moralitate ar putea fi în special deranjante pentru masele de oameni (mainstream) și să declanșeze indignare.” Răspunsul amenințării aceste identități morale este atunci să diminuezi din sursa de amenințare (Minson și Monin).

Doar gândul despre cum văd vegetarienii moralitatea non-vegetarienilor poate să declanșeze un efect de derogare. Când cei care servesc carne anticipează reproșul moral din partea vegetarienilor – de exemplu, când ei cred că vegetarienii i-ar condamna moral – vor tinde să se abată și mai mult.

Acum, cea mai mare problemă care ar trebui să ne provească aici nu este că acei consumatori etici (în cazul acesta, veganii) sunt ofensați, ridiculizați, tratați nasol, ci anume că denigratorii înșiși vor fi mai puțin angajați către valori etice în viitor. Cu alte cuvinte, comparația negativă nu numai că ofensează veganii, dar îi previne pe cei care servesc carne – dintr-un fel de auto-protecție- de la a face pași către veganism (Zane).

Ca să rezumăm, asta s-ar putea întâmpla (în cel mai rău caz)

amanarea binefacatorului
Amanarea binefacatorului

Evident că situația asta e problematică în răspândirea valorilor și comportamentului vegan. Așadar, acestea sunt sugestiile mele pentru a evita ca non-veganii să simtă reproș din punct de vedere moral, să amâne veganii și veganismul și să devină mai alienați de noi și mesajul nostru.

  1. Nu-l „freca”. Dacă oamenii deja se simt vinovați și trăirea reproșurilor morale îi alienează de mesajul nostru, nu mai adăuga sentimentului lor de vinovăție sau reproș moral în continuare altă vină. Nu va ajuta (chiar dacă uneori ar putea să fie distractiv și ne-ar satisface).
  2. Nu folosi doar argumente și mesaje morale. Ele pot fi problematice în sensul că aduc cu ele mai multă derogare a binefăcătorului decât mesaje non-morale. Non-veganii se simt mai puțin amenințați de oamenii care mănâncă o alimentație bazată pe plante din motive de sănătate decât veganii etici. Asta nu înseamnă să te oprești să folosești argumente etice; numai că discuția despre sănătate (sau gust) poate fi strategică și productivă.
  3. Discută despre propriile tale imperfecțiuni. Putem povesti despre lucrurile pe care le facem deși știm că nu ar trebui. Poate că discutăm despre cum nu ne-am putut schimba peste noapte și a trebuit să ne convingem noi înșiși. Sau putem să discutăm despre alte domenii în care nu suntem chiar așa grozavi. E important să arătăm că nu suntem diferiți de ei, că nu suntem vreun fel de specie extraterestră cu un nivel de moralitate sau disciplină pe care nu ar putea să-l atingă vreodată.
  4. Poate vrei să faci o distincție explicită între un act și o persoană. Să alegi să nu mănânci produse animale este o alegere morală mai bună, dar asta nu înseamnă că oamenii care continuă să le consume sunt oameni răi.

Decât să mărești amânarea, alienarea și desputernicirea, putem să ne facem treaba prin crearea conexiunii și raportului cu ceilalți.

(Citește mult mai multe despre comunicare eficientă în cartea How to Create a Vegan World)

Bibliotecă

Articol original publicat de Tobias Leenaert aici: http://veganstrategist.org/2017/06/28/one-reason-why-people-dont-like-vegans/

Reclame

2 gânduri despre „Un motiv pentru care oamenilor nu le plac veganii: nimănui nu îi place să se simtă imoral

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s