Este carnea curată speranța cea mare a animalelor? Interviu cu Paul Shapiro

L-am cunoscut pe Paul Shapiro de când a ținut Compassion Over Killing (Compasiune deasupra Omorâtului) în Washington DC, împreună cu câinele lui minunat cu 3 picioare, George. Din acea poziție, Paul a ajuns să fie purtător de cuvânt pentru Societatea Umană a SUA și vicepreședinte pentru 13 ani. Tocmai luna aceasta (Ian. 2018), Paul a lansat prima lui carte: Clean Meat. How Growing Meat without Animals will Revolutionize Dinner and the World (Carne curată. Cum cultivarea cărnii fără animale va revoluționa Cina și Lumea). În ea, Paul cronică o parte din oamenii, companiile și tehnologiile cheie din spatele cărnii curate [numită și carne de cultură, carne crescută în laborator, carne în vitro ș.a.], sau ideea de a crea produse animale direct din celulele lor, fără animale vii. Paul furnizează cititorului o viziune la cald a companiilor de pornire care au apărut pe social media în ultimii câțiva ani: companii precum Memphis Meats, Hampton Creek, Modern Meadow, Clara Foods, Mosa Meats, Geltor sau Perfect Dat, care se grăbesc să aducă producele pe piață care ar putea să ducă la începutul sfârșitului consumului de animale.
Am vorbit cu Paul despre speranțele lui legate de carnea curată și l-am întrebat de unele obiecții des întâlnite la ideea de a consuma carne fără animale.

Vegan Strategist: Paul, cartea ta m-a făcut să fiu și mai entuziast despre posibilitățile cărnii curate (să nu mai spun de lapte și ouă curate). Mai întâi de toate: legat de ce ești cel mai emoționat?

Paul Shapiro: Sunt emoționat legat de tot, dar, cinstit vorbind, ceea ce mă face cel mai entuziast ar fi o concentrare mai mare (atât în alimentația pe bază de plante cât și a cărnii curate) asupra păsărilor de curte și peștilor. Succesul alternativelor laptelui și burgerilor este stelar, dar chiar și înlocuirea 100% a acelor categorii ar influența mai puțin de 1% din animalele de fermă din SUA. Statistic vorbind, aproape toate animalele de fermă sunt păsări și pești, așa că avem nevoie de mai multe produse înlocuitoare pentru ele. Din fericire, multe dintre aceste lansări lucrează la carne curată de găină, în timp ce Finless Foods dezvoltă pește curat, de asemenea.

Care este din punctul tău de vedere cel mai critic factor pentru succesul cărnii curate?

Insuficienți oameni care să cumpere această carte! Glumesc. Serios, sunt obstacole cheie din partea acceptării consumatorilor pâna la reglementări guvernamentale și bariere tehnologice care ar putea să împiedice succesul acestor lansări. Asta fiind spus, fiecare din aceste companii sunt optimiste în privința depășirii acestor obstacole și subliniez de ce cred asta în carte.

Una din acele bariere tehnologice este serul folosit pentru creșterea celulelor animale. În mod tradițional, asta a fost ser de bovine. Cum merg alternativele?

Ceea ce numim companii de agricultură celulară (cele care fac lapte, albuș de ou, piele și gelatină) nu au nevoie de ser bovin (sau orice alte ingrediente animale) deloc. Dar companiile de carne încă folosesc ser bovin pentru unele cărnuri, dar nu și pentru altele. Ei știu cu toții că nu pot să-și pună la vânzare produsele cu acel ser, atât din motive financiare cât și etice. Vestea bună este că au găsit alternative non-animale la serul bovin care funcționează (de fapt, Nick Genovese de la Memphis Meats chiar a publicat rețeta fără ser bovin deja), dar cheia este să găsim cele mai economice alternative care vor cauza celulelor să crească rapid în mușchi.

Presupunând că am trecut de barierele tehnologice: cât de ușor sau greu va fi să primim aprobare din partea guvernului pentru a pune produsele pe piață?

Asta depinde de țară și de produs. Calea pentru companiile de agricultură celulară pare un pic mai clară, având în vedere că există deja produse asemenătoare pe piață acum. De exemplu, cheagul din aproape toate cașcavalurile vândut în SUA e produs prin același tip de biologie sintetică pe care companii precum Perfect Day, Geltor și Clara Foods le folosesc.

Sunt câțiva oamenii isteți, precum Pat Brown de la Impossible Foods, care încă sunt de părere că această carne curată este o idee proastă și nefezabilă. Organizația Givewell, până în 2015, nu recomanda investirea sau donarea către carnea curată. Ar fi putut să aibe dreptate?

Bineînțeles, ar fi putut să aibă dreptate. Eu, categoric, sper că nu și ma uit și la ce cred experți din industria cărnii. Cargill a investit deja în Memphis Meats. O companie mare din Germania tocmai de a investit în SuperMeat. Presupun că știu ceea ce fac. Dar nimic nu e inevitabil şi nici nu se execută de la sine când vorbim de succesul cărnii curate.

Unii oameni – veganii în special – vor spune că avem deja suficiente alternative pe bază de plante, din ce în ce mai bune și nu avem nevoie de carnea crescută în laborator.

Dacă această carne bazată pe plante va exploda în popularitate și va face carnea crescută în vitro inutilă, toate companiile de acest gen vor fi încântate, la fel ca mine. Eu iubesc carnea bazată pe plante și o promovez mereu. Dar mulți oameni își declară căsătoria cu adevărata carne de animal. Pentru ei, carnea curată ar putea fi o soluție.

Problema producției agricole este atât de severă încât se doresc soluții multiple. La fel ca problema cu combustibilii fosili, nu vrei o singură alternativă, precum energia eoliană. Mai vrei și energie solară, geotermală și altele. Similar, carnea pe bază de plante e o soluție grozavă la problema producției agricole, dar mai vrei și alternative în plus, inclusiv carnea curată și bineînțeles diete integral bazate pe plante.

clean meat book

Se pare că e un mare trend în direcția mâncării mai autentice, mai simple și mai artizanale. Asta nu pare foarte comparabil cu carnea curată, la prima vedere.

Cheia nu este să facem oamenii să le placă „mâncarea naturală” ca să mănânce carne curată, ci să îi facem pe cei care mănâncă în mod regulat carne (care sunt aproape toți) să o mănânce. Și bineînțeles, modul actual prin care producem carnea este atât de artificial încât să o crești pare o variantă naturală de preferat. Aș putea să mai punctez și cum tehnologia ne-a ajutat mult la alte probleme legate de sustenabilitatea mâncării. Luați vanilia de exemplu: doar aproximativ 1% din vanilia pe care o mâncăm este vanilie „naturală” care crește în păduri tropicale. Restul este produsă în mod sintetic, permițându-ne să avem avelași gust și aromă de vanilie pe care o râvnim la un cost mai mic.

Ce ai spune veganilor care sunt critici la adresa cărnii crescute în laborator?

Ei bine, carnea crescută în laborator e destinată, în primul rând celor care o mănâncă în mod obișnuit, adică aproape tuturor. Unii vegani vor fi de acord să o consume, dar chestionarele arată că vei fi cu atât mai dezinteresat să mănânci carne curată cu cât mănânci mai puțină carne reală acum.

Nimeni nu susține carnea curată ca fiind panaceu sau care se adresează fiecărei probleme despre carne. E destul de plauzibil totuși să economisească miliarde de animale de la tortură şi măcelărie. Acestea fiind zise, uneori ca vegani ne înșelăm în a crede că mâncarea pe care o servim nu cauzează niciun fel de suferință animalelor. Pentru cei care cred asta, aș recomanda să devină mai familiari cu practicile comerciale agriculturale, incluzând alimentația pe bază de plante pe care o iubim.

Se pare că în evoluția către o lume mai bună pentru animale, afacerile și antreprenoriatul devin din ce în ce mai importante relativ la activism/susținere. Ce părere ai vizavi de asta?

Sunt total de acord și recomand acest reușit eseu al bunului meu prieten Seth Goldman, director executiv al Beyond Meat, pe această temă. Acesta este un motiv mare pentru care am scris cartea și acum mă îndepărtez de susținerea tradițională a animalelor către tehnologia alimentară ca un mod de a le ajuta. Mișcarea susținerii animalelor poate să facă mult bine și totuși am ajuns în mod progresiv la punctul de vedere în care e nevoie de tehnologia alimentară cu disperare ca să accelereze foarte mult schimbarea de la producția agricolă a animalelor. Cabalinele nu au fost eliberate de la muncă de sentimentul uman, Henry Ford le-a elibarat. Balenele nu au fost eliberate de la harpon de sentimentul uman, kerosenul a ajutat la depăşirea uleului de balenă din uz. Va ajuta carnea crescută în laborator și alimentația bazată pe plante să facă același lucru pentru animalele de fermă? Aceste întrebări sunt factori motivatori pentru mine ca să-mi îndrept cariera și mai mult în zona tehnologiei alimentare.

Și nu ești singurul. Poveștile „activiștilor de afaceri” din cartea ta sunt fascinante și inspiraționale.

Da. Și e util să reamintesc că acești oameni sunt doar oameni. Sunt muritori ca toți ceilalți. Mulți dintre ei sunt tineri idealiști care nu au ajuns să creadă că nu pot schimba lumea. Și cum se duce vorba, cei care se plâng că nu pot schimba lumea ar trebui să plece din calea celor care o fac.

Cum te simți vizavi de marile companii de carne implicate în treaba asta?

Cu cât mai repede companiile de carne devin furnizori pentru alimentația pe bază de plante și carne curată, cu atât mai repede vor câștiga animalele. Din fericire, deja începe să se întâmple.

Ce le-ai spune celor care aduc în discuție argumente anti-capitaliste?

Aud acest argument și îi respect pe cei care îl aduc. Însă dacă animalele trebuie să aștepte până la sfârșitul capitalismului ca să fie eliberate de fermele agricole, vor aștepta o grămadă de vreme.

Aparent fois gros-ul de la Hampton Creek ar putea fi primul produs care să ajungă pe piață?

Total posibil. Ar fi ceva de poveste singurul foie gras care să fie vândut legal în California. Ar fi mac-tastic!

Ce poate face un vegan de rând sau un activist vegan în povestea asta? Cum pot să ajute?

Este un domeniu mic dar în creștere! Dacă vrei să urmezi o carieră în agricultura celulară, această pagină poate fi utilă. Dacă ai idee să pornești o companie și vrei sfaturi despre cum să pornești, Institutul Good Food e pentru tine. (E, de fapt, un loc grozav de vizitat pentru mult mai multe lucruri decât asta). Și, bineînțeles, dacă vrei doar să fii susținător al beneficiilor agriculturii celulare și al startup-urilor din carte pe site-urile social media ar fi, de asemenea, de ajutor. Le-ar fi util ajutorul!

Pentru a vedea mai multe despre cartea fascinantă a lui Paul, vizitează http://www.cleanmeat.com. Pentru a vedea mai multe despre Paul, vizitează http://www.paul-shapiro.com.

Articol oroginal scris de Tobias Leenaert pe http://veganstrategist.org/2018/01/15/clean-meat-animals-best-hope-interview-paul-shapiro/

Un gând despre „Este carnea curată speranța cea mare a animalelor? Interviu cu Paul Shapiro

  1. Henry Ford a eliberat cabalinele si kerosenul a eliberat balenele! Hai sa fim seriosi. Se pare ca unii oameni chiar nu gandesc. Consumerismul exploatativ a fost sustinut si de Ford si de kerosen, asa ca animalele sunt in aceeasi situatie acum dar din alte motive (nu foarte indepartate). Din cauza industrializarii masive sunt omorate vacile care inainte erau tinute cat traiau natural. Oamenii trebuie sa invete sa faca alegerea corecta, daca tot se zbat atat pentru alegere, nu sa fie facuta pentru ei de niste companii dubioase care urmaresc sintetificarea vietii pe pamant. Eu cand spun „e despre animale” inseamna despre toate animalele, in intregimea lor. Inclusiv oameni. Oamenii s-au zbatut pentru libertate in secolul 20, dupa care libertatea a fost produsa artificial de fiecare data, „daca asta va doriti”. Seriously! Cat timp ne mai pacalim asa?
    Imi place ca prin traducere se reveleaza si plot-hole-urile din gandirea autorilor, dar te rog mult invata cum se scrie in romaneste… nu „sa aibe”…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s